WSSE Kielce

Font Size

Cpanell
Jesteś tutaj: Start Żywność Komunikaty Ostrzeżenie publiczne: obecność pozostałości antybiotyku w jajach klasy A

UWAGA - Status archiwalny

 UWAGA!

Od dnia 26.10.2020 r. strona ta jest stroną ARCHIWALNĄ.

 Oficjalny, aktualny serwis znajduje się pod adresem:

 

www.gov.pl/wsse-kielce

 

Komunikaty

Ostrzeżenie publiczne: obecność pozostałości antybiotyku w jajach klasy A

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności nr 4.

Na stronie internetowej Głównego Inspektora Sanitarnego, w sekcji dot. ostrzeżeń publicznych, został zamieszczony komunikat w sprawie stwierdzenia obecności pozostałości antybiotyku lazalocydu w ilości przekraczającej maksymalny dopuszczalny poziom w jajach konsumpcyjnych klasy A.

Zagrożenie:

Obecność pozostałości antybiotyku lazalocyd w ilości przekraczającej maksymalny dopuszczalny poziom w jajach konsumpcyjnych klasy:

  • oznaczonych na skorupkach następującym kodem – 3 – PL 30211306
  • z terminami przydatności do spożycia – od 15.06.2018 do 06.07.2018 r.

Działania podjęte organy urzędowej kontroli:

Powyższa informacja została przekazana przez Głównego Lekarza Weterynarii Głównemu Inspektorowi Sanitarnemu, który następnie przekazał ją odpowiednim organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej w celu bezzwłocznego wycofania powyższej partii produktu z obrotu handlowego.

Zalecenia dla konsumentów:

Ww. produkty nie powinny być spożywane przez konsumentów.

Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów oraz działań podjętych:

Szczegółowe informacje w powyższej sprawie zamieszczono na stronie internetowej: https://gis.gov.pl/zywnosc-i-woda/ostrzezenie-obecnosc-pozostalosci-antybiotyku-lazalocydu-w-ilosci-przekraczajacej-maksymalny-dopuszczalny-poziom-w-jajach-konsumpcyjnych-klasy-a/

Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów oraz działań podjętych przez organy Inspekcji Weterynaryjnej znajdują się na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii: www.wetgiw.gov.pl

 

Jesteś tutaj: Start Żywność Komunikaty Ostrzeżenie publiczne: obecność pozostałości antybiotyku w jajach klasy A